Straattaal leeft meer dan ooit onder jongeren

Ewa swa, zijn er al chappies?’ Straattaal leeft, het is doorgedrongen tot in alle lagen van de bevolking. Steeds meer jongeren gebruiken het, beïnvloed door de Nederlandse rapscene en de coole uitstraling (‘de drip’) van de rappers. Als je vraagt ‘Heb jij dat op je geweten?’ kun je als antwoord krijgen: ‘Wollah, walou!’ (‘Ik zweer je van niet’). ‘Ik kan m’n bali patta’s niet vinden’ betekent dat je je voetbalschoenen kwijt bent.

Lenig en sexy

Straattaal is sexy en vernieuwend. De betekenis van woorden verandert met de dag. Het is een geheimtaal. Op straat alleen gesproken als er geen buitenstaanders bij zijn. Het is een lenige, creatieve taal, met invloeden vanuit het Surinaams (Sranan), Berbers, Papiaments, Engels, Bargoens en Spaans.

Verschillende hood, verschillende spraak

De gebruikte straattaalwoorden verschillen per wijk (‘hood’). Jeugd uit Amsterdam (Damsco) bezigt andere woorden dan de jongeren uit Roffa (Rotterdam), Utca (Utrecht) en Agga (Den Haag). In de Bijlmer is straattaal anders dan in Amsterdam West. Het is doorgesijpeld naar de rest van Nederland, ook op de hockeyvelden gebruiken ze tegenwoordig graag ‘de praat van de straat’.

Seks, de skotoe en auto’s

Hoewel de eerste indruk bestaat dat straattaalwoorden voornamelijk betrekking hebben op seks, drugs, de ‘skotoe’ (politie) en mooie meiden (chimeiden), blijkt straattaal ook een grote rijkdom aan woorden te bevatten voor de liefde, je ‘osso’ (huis), slapen, je auto en je werk.

Barkie, donnie, kortom geld is belangrijk

De wereld van het snelle geld speelt een grote rol, want ‘dat is wat je wil’. Zodoende bestaan er ook voor geld veel straattaaltermen. Je bent ‘skeer’ als je zuinig of arm bent. Als je veel doekoes hebt, heb je veel floes (geld). Het ligt opgestapeld in ‘stacks’, het liefst in stapeltjes ‘barkie’ (100 euro) en niet in ‘stashes’ donnie (10 euro).

‘Kijk die meisje!’ Over groepsgedrag.

Jongeren gebruiken expres de verkeerde lidwoorden. ‘Kijk die meisje!’ Als je onder vrienden bent dan doe je dat gewoon. Zo hoort dat. Moeiteloos schakelen ze om naar het gebruik van het juiste lidwoord als ze met niet-ingewijden praten.

Betekenis van flexen en fakka

Flexen, fakka? Benieuwd naar de betekenis? Check ons straattaal woordenboek en leer hoe je de taal van de straat gebruikt. Ook hebben we woorden in categorieën gezet zodat het nog gemakkelijker is om een betekenis te vinden. Zoek bijvoorbeeld in de categorie ‘Auto’s’ als je op zoek bent naar een ‘hooptie’ of misschien zelfs wel naar een ‘Merry’.